Seurakunta sateenkaaren alla 

Kirjoittaja on Pohjois-Karjalan Setan hallituksen jäsen, tutkija ja pitkäaikainen seurakunta-aktiivi.

Viime viikkoina on uutisoitu eri seurakuntien päätöksistä avata kirkkotilat samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiin.  Pohjois-Karjalassa päätöksen tilojen avaamisesta on tällä hetkellä tehnyt yksi seurakunta eli Joensuun seurakunta. Kyse on symbolisesta päätöksestä, sillä evankelis-luterilaisen kirkon virallinen avioliittokäsitys tunnistaa toistaiseksi vain naisen ja miehen välisen avioliiton. Symbolinenkin päätös on askel kohti tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.  Myös kirkon Ovet auki -strategiassa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen on yksi painopisteistä. Kirkossa on lisäksi käytössä toiminnallinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma, jossa todetaan, että ihmisarvo ei toteudu julistuksin vaan käytännön toiminnassa. Olen itse seurakunnan luottamustehtävissä ja huomannut, että ruohonjuuritasolla voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, että päätöksenteossa huomioidaan sateenkaarioikeudet.  

Jännitteinen suhde 

Sateenkaariliikkeen ja kirkon välinen suhde on historiallisesti ollut jännitteinen. Sateenkaari-ihmisten oikeuksien puolustamisessa ja edistämisessä kirkko ei ole aina ulospäin näyttäytynyt edelläkävijänä.  Esimerkiksi kirkon mietintö homoseksuaalisuudesta vaikutti osin siihen, että vuoden 1971 seksuaalirikoslakiin kirjattiin niin sanottu kehotuskieltopykälä. Pykälän mukaan haureuteen, eli homoseksuaalisuuteen yllyttäminen tuli rangaistavaksi. Kehotuskielto vaikutti erityisesti median tapaan käsitellä homoseksuaalisuutta ja kumottiin niinkin myöhään kuin 1999.  Esimerkiksi ”Oletko sinä…?” Matti Lehden vuonna 1969 julkaistu, homoseksuaalisuutta käsittelevä Helsinkiin sijoittuva dramatisoitu dokumentti hyllytettiin, ja esitettiin televisiossa vasta kehotuskiellon kumoutumisen jälkeen.  

Moniääninen kirkko 

Kirkkokaan ei ole ollut yksiääninen. Eri vuosikymmeninä on esiin astunut kirkollisia toimijoita, jotka ovat puuttuneet epäkohtiin ja syrjintään myös julkisesti.  Esimerkiksi piispa Mari Leppänen on puolustanut sateenkaari-ihmisten oikeuksia kirkossa ja yhteiskunnassa. Hän on ottanut kantaa muun muassa niin kutsuttujen eheytyshoitojen vaarallisuudesta. Myös piispa Björn Vikström on todennut, että kirkon on tunnustettava oma roolinsa seksuaalivähemmistöjen syyllistämisessä, niin menneisyydessä kuin osin vielä tänään.  

Sukupuolen moninaisuuden huomioimisessa on myös edistytty. Kirkon turvallinen seurakunta -asiakirjassa kehotetaan huomioimaan sukupuolisensitiivisyys kaikessa toiminnassa. Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa pyritään pois sukupuolirajoittuneisuudesta: ei ole tyttöjen ja poikien leikkejä, vaan luovuudelle annetaan tilaa. Ei ole estettä vaikkapa sille, että poika esittää Mariaa ja tyttö Jeesusta. 

Sateenkaariaktiivinen Lieksa 

Pohjois-Karjalassa puolestaan Lieksan seurakunta nousi otsikoihin kesällä 2023 asettumalla sateenkaariväen puolelle.  Toukokuussa 2023 Lieksan kaupunginvaltuustossa äänestettiin Pride-liputuksesta. Erään valtuutetun kokouksessa pitämä syrjivä puhe johti rikosilmoitukseen, ja toi näkyväksi, että tasa-arvon ja turvallisen arjen toteutumisen eteen on edelleen tehtävä töitä.  Lieksan seurakunta toimi nopeasti ja päätti järjestää kaupungin historian ensimmäisen sateenkaarimessun vastauksena kaupunginvaltuustossa kuultuun puheenvuoroon. Kirkkoherra toivoi sateenkaarimessun osaltaan kannustavan myös muita lieksalaisia tahoja reagoimaan tilanteeseen. Sateenkaarimessuun osallistui yli 120 ihmistä eri ikäluokista.  Esimerkiksi Joensuussa pride-viikon messussa kävijöitä on noin viisikymmentä. Yli sata osallistujaa kertoo siis siitä, että ihmiset ovat rakkauden, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolella.  

Mikäli kohtaat syrjivää ja epäasiallista käytöstä tai esimerkiksi hengellistä väkivaltaa. Voit olla yhteydessä esimerkiksi Sateenkaariyhdistys Malkuksen Voimavaraksihankkeen työntekijöihin, Uskontojen uhrien tuki ry:n vertaistukeen. Myös seurakunnista löytyy sateenkaariyhteyshenkilöitä. 

Iiris Lehto 

sateenkaariaktiivi 

Kuvitus: Joensuun sateenkaarimessu, Pohjois-Karjala Pride 2024.

Lähteet 

Järviö, Nina 2012. Pervo kirkko? : Queer-teologia Suomen ja Ruotsin evankelis-luterilaisten kirkkojen homoseksuaalisuutta käsittelevissä lausunnoissa vuosina 1951–2010 

Leppänen, Mari 19.9.2023. Eheyttäminen ei tee ehjäksi, vaan rikkoo 

Yle 2.6.2023. Lieksan seurakunta vastaa pride-kohuun – järjestää kaupungin historian ensimmäisen sateenkaarimessun 

Yle 15.6.2023. Tämä dokumentti oli esityskiellossa Yleisradiossa 30 vuotta – nyt se on julkaistu Areenaan 

Scroll to Top