Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun Sote on päättänyt lakkauttaa Joensuun keskussairaalan yhteydessä toimivan seksuaaliterveyspoliklinikan.
Seksuaaliterveyspoliklinikan lakkautus on uhka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ja jättää myös esimerkiksi seksuaalista kaltoinkohtelua kokeneet tyhjän päälle hoitosuhteiden päättyessä. Hoitosuhteiden on ilmoitettu lakkaavan kevään aikana.
Sateenkaari-ihmisille eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille polin olemassaolo on ollut todellinen pelastus. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohdalla asiakaskäynti voi liittyä esimerkiksi eheytyspyrkimyksistä tai seksuaalisesta kaltoinkohtelusta aiheutuneisiin traumoihin, sukupuoli-identiteettiin tai muuhun seksuaalisuuteen. Sukupuolivähemmistöt ovat saaneet polilta apua mm. kehodysforiaan, eli ahdistuksen-, inhon- ja vieraudentunteisiin omia sukupuolitettuja kehon piirteitä kohtaan. Kehodysforia voi aiheuttaa merkittävää psyykkistä tuskaa ja tuntua vastenmielisyytenä omaa kehoa kohtaan sekä aiheuttaa esimerkiksi itsetuhoisuutta.
Seksuaaliterveyspolilla on hoidettu mm. raiskauksien, silpomisen ja ihmiskaupan uhreja. Polilla tarjotaan tukea ja apua myös lähisuhdeväkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreille. Seksuaaliväkivalta ja lähisuhteessa tapahtuva seksuaalinen kaltoinkohtelu ovat edelleen merkittäviä ongelmia Suomessa ja ne vaikuttavat uhriin usein koko loppuelämän.
Seksuaali- ja terveyspolin asiakkaat ovat olleet 5–80 –vuotiaita ja vuosittain asiakkaita polilla on ollut 700. Tällä hetkellä nämä henkilöt eivät tiedä, missä heidän hoitosuhteensa jatkuvat.
Seksuaaliterveyspoliklinikan palveluiden säilyminen on myös yhdistyksemme sateenkaarevan neuvontapalvelun asiakastyökokemuksesta ensiarvoisen tärkeää ja tarpeellista. Monet tarvitsevat moniammatillista apua ja tukea: erilaisten kriisi- ja traumatilanteiden sekä hyvinvoivan seksuaalisuuden tueksi tulisi olla mahdollisuus matalan kynnyksen neuvontaan ja keskusteluapuun sekä myöskin intensiivisempään tai terapeuttiseen hoitosuhdetyöskentelyyn tarvittaessa. Järjestötyön resurssit eivät riitä paikkaamaan nyt lakkautettavia palveluita, vaan näiden tulisi ainoastaan täydentää hyvinvointialueen tarjoamia seksuaaliterveyttä ja toipumiskykyä edistäviä palveluja. Seksuaaliterveys on WHO:n määritelmänkin mukaan olennainen osa kaikkien ihmisten terveyttä ja hyvinvointia: fyysistä, sosiaalista kuin psyykkistäkin hyvinvointia suhteessa seksuaalisuuteen. Pirstaleiset tai hajallaan olevat palvelut vaikeuttavat usein kaikkeen tarvittavaan hoitoon pääsyä tai etsiytymistä.
Yhteiskunnan tasolla ja rakenteellisesti seksuaalista hyvinvointia parannetaan edistämällä seksuaalioikeuksien toteutumista, jotka kuuluvat kaikille ihmisille sukupuolesta, etnisestä taustasta, seksuaalisesta suuntautumisesta, yhteiskuntaluokasta, uskonnosta, neurotyypistä, siviilisäädystä, terveydentilasta tai muusta yksilön ominaisuudesta tai terveydentilasta riippumatta. Seksuaalioikeuksiin lukeutuu oikeus suojella itseään ja tulla suojelluksi. Jokaisella on oikeus saada apua ja tukea, jos on kohdannut esimerkiksi seksuaaliväkivaltaa. Yhteiskunnalla ja sen lainsäädännöllä on olennainen rooli suojelun varmistajana. Lisäksi yhdenvertaiset ja seksuaalioikeuksia kunnioittavat terveyspalvelut kuuluvat kaikille. Seksuaalipalveluiden tulee olla turvallisia, luottamuksellisia, korkeatasoisia ja helposti saatavilla asuinpaikasta ja rahatilanteesta riippumatta.
Siun Soten omassa strategiassa todetaan näin: ”Yhdenvertaisuus: tarjoamme tarpeenmukaiset palvelut kaikille väestöryhmille. Vastuullisuus: toimintamme on
vastuullista, vaikuttavaa, luotettavaa ja eettistä työntekijöiden ja asiakkaiden, asukkaiden, sidosryhmien, yritysten ja ympäristön suhteen.” Voidaanko tämän lakkautuksen kohdalla puhua yhdenvertaisesta, vastuullisesta tai eettisestä toiminnasta? Iso joukko haavoittuvaisessa asemassa olevia henkilöitä on jäämässä vaille hoitosuhdetta. Joukossa on esimerkiksi seksuaalisen kaltoinkohtelun uhriksi joutuneita lapsia ja nuoria.
Me Pohjois-Karjalan Setalla vaadimme, että seksuaaliterveyspoliklinikkaa ei lakkauteta. Mikäli poliklinikan toimintaa ei turvata, eivät tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslain edellyttämät yhdenvertaiset ja seksuaalioikeuksia edistävät terveyspalvelut toteudu.
Pohjois-Karjalan Setan työntekijät
Anna Estola
Jemina Markkanen
Anni Rannikko