Ohjelma 2021

Tutustuthan etukäteen tapahtuman turvallisuusohjeisiin.

Sateenkaarilippujen nosto

22.9.2021 klo 10, Joensuun keskusta

Kokoonnumme Joensuun torille ja nostamme sateenkaariliput salkoon.

Moninaisuus meissä – nuorten Pride-ilta

22.9.2021 klo 15–19, Joensuun Setlementti (Niskakatu 4)

Yhteistyössä Joensuun Setlementin kanssa.

Saavutettavuustiedot: Joensuun Setlementin tilaan pääsee vain portaiden kautta.

Verkkokeskustelu: Intiimisuhteiden monimuotoisuus

22.9.2021 klo 17–18.30, verkossa

Miltä intiimisuhteet näyttävät 2020-luvulla? Keskustelemassa Avoimet suhteet -teoksen tekijä Mirja Hämäläinen, Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalanen sekä sosiologian tutkija Kitti Suoranta (UEF). Linkki Teams-tilaan: tinyurl.com/cxzw4akf

Kitti Suoranta on sosiologian väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopistossa. Hän tutkii väitöskirjassaan intiimien läheissuhteiden kulttuurista muutosta Suomessa 1960-luvulta nykyhetkeen. Suoranta on perheyhteiskunta.fi-tiedejulkaisun editoiva toimittaja ja on kirjoittanut yleistajuisia artikkeleita parisuhdenormeista ja eettisestä monisuhteisuudesta. Lisäksi hän opiskelee seksologiaa ja on helsinkiläisen queer-kollektiivi QUERQn aktiivijäsen.

Mirja Hämäläinen on ihmissuhteiden moninaisuuteen ja yhteiskunnallisuuteen keskittyvä kirjoittaja, joka kuvailee itseaan myös ihmissuhdenörtiksi ja nautintoaktivistiksi. Hän julkaisi vuonna 2020 tietokirjan Avoimet suhteet ja on jatkanut teeman käsittelyä Instagram-tilillään ja sekä järjestämällä aiheesta tapahtumia. Hämäläisen seuraava kirja käsittelee ystävyyttä. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri ja opiskelee tällä hetkellä seksuaalineuvojaksi.

Tommi Paalanen on filosofi ja seksologi, joka työskentelee Sexpo-säätiön
toiminnanjohtajana. Sexpo toimii laajasti Suomessa seksuaalisen hyvinvoinnin ja moninaisuuden edistämiseksi. Paalasen erikoisalaa ovat seksin ja seksuaalisuuden etiikkaan ja filosofiaan liittyvät kysymykset.

Sateenkaarimessu

22.9.2021 klo 18, Joensuun ev. lut. kirkko

Yhteistyössä Joensuun seurakunta.

Saavutettavuustiedot: Kirkossa on induktiosilmukka. Liikuntaesteiset sekä mm. lasten rattaiden kanssa liikkuvat pääsevät kirkon pääovelle Koulukadun puolelta lähtevän loivan hiekkatien kautta. Kirkkoon pääsee luiskaa pitkin pyörätuolilla ja rollaattorilla, mutta kirkon ulko-ovien kohdalla on kynnys, jonka ylittäessään kulkija tarvitsee yleensä apua. Kirkon ulko-ovet ovat myös raskaat aukaista.

Etäsatuhetki

23.9.2021 klo 13, verkossa

Ruska Tuohimaa ja Alma Alpakka pitävät etäsatuhetken Pohjois-Karjala Priden Facebook-sivuilla.

Mistä ja miten puhutaan, kun puhumme seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta?

23.9.2021 klo 13–14, verkossa ja Tiedekahvilassa (Carelia-talo, UEF)

Keskustelemassa tutkijatohtori Annukka Lahti ja professori Jaana Vuori, Itä-Suomen yliopisto.

Saavutettavuustiedot: Carelian ulko-ovien edustalla on liikkumista helpottavat luiskat. Ensimmäisen kerroksen aulatilassa on esteetön wc.

Verkkokeskustelu: All male panel

23.9.2021 klo 17–18.30, verkossa

Puhetta mieheydestä ja maskuliinisuudesta sateenkaarevasta näkökulmasta. Keskustelemassa Joonas Kekkonen Miessakit ry:stä, Tommi Huhtaniemi Väestöliiton Poikien puhelimesta sekä kuvataiteilija ja kirjoittaja Susi Nousiainen. Linkki Teams-tilaan: tinyurl.com/3ym8tr73

Pride-kahvila

23.9.2021 klo 17-20, kokoustila Helmi (Rantakatu 23 A, kellarikerros)

Rentoa, sateenkaarevaa kohtaamista, kahvia ja teetä. Vapaaehtoinen maksu.

Saavutettavuustiedot: Helmiin pääsee normaalilla pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa A-rapun hissillä P-kerrokseen. Leveällä sähköpyörätuolilla tai esim. kaksosrattaiden kanssa tulevat eivät pääse pohjakerroksen kapeista ovista. Tiloissa ei ole T-silmukkaa.

Sateenkaarikaraoke

23.9.2021 klo 20-23, Kolumbus (Niinivaarantie 50)

Illan juontajana toimii Pohjois-Karjalan Setan oma, upea Iida Kärkkäinen! Noudatamme ravintolan terveysturvallisuusssuosituksia.

Saavutettavuustiedot: Kolumbukseen on esteetön pääsy pääovesta.

Global Friday goes Pride!

24.9.2021 klo 17–20, Joensuun Setlementti (Niskakatu 4)

Global Friday is a multicultural meeting place open for all. You are welcome to join alone, with family or friends.

Elokuva: Funeral Parade of Roses

24.9.2021 klo 21.30, Elokuvateatterikeskus Tapio (Kauppakatu 27)

Bara no sôretsu, Japani 1969, ohjaus Toshio Matsumoto, 105 min, K16. Elokuva on tekstitetty englanniksi

Yhteistyössä Pohjois-Karjalan elokuvayhdistyksen kanssa elokuvateatteri Tapiossa nähdään täyteen loistoonsa restauroitu japanilainen kulttiklassikko Funeral Parade of Roses.

Toshio Matsumoton vallankumouksellisessa esikoisohjauksessa seurataan transsukupuolisen Eddien huuruista klubielämää Tokion alakulttuuriskenessä, josta ei draamaa puutu. Fiktiota, todellisuutta ja kokeellisuutta shokeeraavasti mutta leikitellen sekoittavalle teokselle mikään ei ole pyhää, ja elokuva onkin vaikuttanut mm. Stanley Kubrickin Kellopeliappelsiiniin.

Liput 8 €, Setan jäsenkortilla 4 €. Alennus vain lipputiskiltä tai puhelimitse lippuja varattaessa.

Saavutettavuustiedot: Tapion kaikissa saleissa on pyörätuolipaikkoja sekä induktiosilmukat. Tapioon on esteetön sisäänpääsy sekä kulku tilasta toiseen. Tapiossa on myös esteetön wc. Tapio 3:n pyörätuolipaikka on rivin 2 päässä.

Pride-kylttien ja asujen tuunaus

25.9.2021 klo 11–13.30, Kokoustila Helmi (Rantakatu 23 A, kellarikerros)

Glitteriä! Puuhkia! Paljetteja! Tuunaa Pride-kylttisi tai asusi astetta tykimmäksi! Tässä työpajassa saat heiluttaa kuumaliimapyssyä ja päästää sisäisen RuPaulisi valloilleen!

Saavutettavuustiedot: Helmiin pääsee normaalilla pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa A-rapun hissillä P-kerrokseen. Leveällä sähköpyörätuolilla tai esim. kaksosrattaiden kanssa tulevat eivät pääse pohjakerroksen kapeista ovista. Tiloissa ei ole T-silmukkaa.

Lieksan nuorisovaltuuston piknik

25.9.2021 klo 14 alkaen, Lieksan Brahea-kampus (Kuhmonkatu 30)

Yhteistyössä Lieksan nuorisovaltuusto.

Pride-kulkue

25.9.2021 klo 14, Joensuun tori

Järjestäydymme Siniselle virralle turvavälit huomioiden.

Pride-bileet

25.9.2021 klo 16 alkaen, Kerubi (Siltakatu 1)

Pride-bileet starttaa Matiaksen sateenkaarivisalla, jonka pitää Mira Keskinen.

Tämän jälkeen koetaan Pohjois-Karjalan sateenkaarevin bändi-ilta klo 18 alkaen! Esiintymässä Mechtild (@mechtildyhtye), Sekava (@sekavayhtye) ja Böbökkä (@bobokkaband). Maksuton sisäänpääsy.

Pride-lauantai huipentuu Kerubin kellarin legendaariseen diskoon heti bändi-illan jälkeen klo 22. Diskoon vapaa pääsy Pohjois-Karjalan Setan jäsenkortilla.

Saavutettavuustiedot: Pyörätuolilla Kerubiin pääsee sisään joko pääsisäänkäynnistä pyörätuoleille tarkoitettuja luiskia pitkin (järjestyksenvalvojat ja henkilökunta auttavat) tai talon sivulta hissillä Kerubin Kellarin ravintolatilan kautta. Myös Kerubin sisällä olevissa portaissa on pyörätuoleja varten luiskat, joita pitkin pääsee liikkumaan tilasta toiseen.

Metsäpride

26.9.2021 klo 12–15, Kalmonkatiska (Kuhasalo)

Viime vuonna suuren suosion saavuttanut Metsäpride järjestetään jälleen Kuhasalon Kalmonkatiskalla. Luvassa rentoa yhdessäoloa ja Miia Jääskeläisen kuvataidetyöpaja perheille ja perheen pienimmille. Sateenkaariperheet ry:n Joensuun paikallistoiminta tarjoaa osallistujille retkievästä.

Saavutettavuustiedot: Reitti Kalmonkatiskalle on kuljettavissa pyörätuolilla, mutta itse kodassa on kynnys. Myöskään wc-tilat eivät ole esteettömät, sillä kulku tapahtuu portaita pitkin.

Pride-viikon oheisohjelma

Pohjois-Karjalan Setan lisäksi tapahtumia järjestää iso määrä tekijöitä Pohjois-Karjalassa. Voit ilmoittaa oman Pride-tapahtumasi osoitteeseen anna@pohjoiskarjalanseta.fi.

 

27.8.-26.9.: Taidenäyttely, Näe minut!
Mokkamaa (Kauppakatu 25, avoinna ma-pe 11-18, la 11-16)

Kulttuuriosuuskunta Muusan Näe minut -taidenäyttely löytyy Mokkamaan tunnelmallisesta takahuoneesta 27.8.-26.9.2021. Näyttelyssä on mukana viisi muusalaista, jotka kuvaavat aihetta kuvataideteoksin sekä runoilla. Näe minut on on tämän vuoden Pride-teema ja valitsemalla sen näyttelyn nimeksi Muusa haluaa tukea Setan toimintaa ja puolustaa vähemmistöjen oikeuksia.

 

21.9. klo 18: Pride-viikon elokuva: The Miseducation of Cameron Post
Kino Marita (Koulukatu 1, Outokumpu)

16-vuotias Cameron Post (Chloë Grace Moretz) elää tavallisen nuoren tytön elämää 90-luvun konservatiivisessa Amerikassa. Cameron on toivottoman ihastunut ystävättäreensä ja kun Cameronin tunteet paljastuvat hänen huoltajilleen, tyttö passitetaan kiireesti kristilliselle God’s Promise -leirille, joka lupaa leipoa nuorista suoraselkäisiä heteroja. Leirillä Cameron tekee lähempää tuttavuutta Janen (Sasha Lane) ja Adamin (Forrest Goodluck) kanssa ja löytää paikkansa uudesta yhteisöstä. ”Syntiset” leiritoverit pitävät myös huolen siitä, ettei Cameron pääse unohtamaan teinielämän todellista luonnetta: seikkailua, huolettomuutta ja sekoilua. Kun eheytysleirin painostavan vääristynyt ilmapiiri kärjistyy entisestään, Cameron ystävineen ymmärtää, että todellinen elämä odottaa heitä jossain aivan muualla. Pelastautuakseen heidän on paettava. Desiree Akhavanin THE MISEDUCATION OF CAMERON POST on yhtä aikaa elämänjanoinen kasvutarina ja vavahduttava kuvaus ahdasmielisestä yhteisöstä. Kiitetty draama voitti arvostetun Grand Jury Prizen (Paras elokuva) maailmanensi-illassaan Sundancessa 2018.

Ikäraja 12, ei pääsymaksua, kesto: 91 min

Lisätietoja Facebook-tapahtumasta

Yhteistyössä Outokummun kaupunki ja Pohjois-Karjalan elokuvayhdistys.
Outokummun kaupunki järjestää viikon kunniaksi myös sateenkaariliputuksen.

 

22.–25.9.: Joensuun museoiden Pohjois-Karjala Pride -viikko 

Pohjois-Karjalan museo Hilma kerää sateenkaarimuistoja 13.9.–25.9.2021. Keräyksen aiheena on vähemmistöjen historia Pohjois-Karjalassa. Muisto voi olla esimerkiksi kokemus vähemmistöön kuulumisesta tai muisto Pohjois-Karjalan Setan alkuvuosien toiminnasta.

Kerätystä aineistosta tehdään nostoja museon sosiaalisen median kanaviin Pohjois-Karjala Pride -viikolla. Museo huolehtii vastaajien anonymiteetista muistoja julkaistaessa.
Vastaamaan pääset Pohjois-Karjalan museon verkkosivuilta.

Keskiviikkona 22.9.

klo 15–17 Katuliitutempaus Joensuun taidemuseo Onnin piha-alueella. Tempauksessa tehdään katuliiduilla sateenkaaripolku taidemuseon ja taidekeskus Ahjon välille. Tempaus järjestetään yhteistyössä Joensuun taiteilijaseuran kanssa. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Säävaraus.

klo 17–19 stereotypiapeli-työpaja taidemuseon pedagogisessa tilassa. Pelissä tutustutaan museon taidekokoelmiin ja tulkitaan muotokuvia pelin muodossa. Queer-teemaisen opetuspaketin osaksi kehitetty peli havainnollistaa ulkonäön perusteella tehtävien oletusten ongelmallisuutta. Ohjelma sisältyy museon pääsymaksuihin.

Torstaina 23.9.

klo 13–15 askartelua sateenkaaren väreissä Pohjois-Karjalan museon Mukulakadulla. Pride-viikon kunniaksi lapset pääsevät muun muassa askartelemaan värikkäitä helmikoruja. Ohjelma sisältyy Mukulakadun ja museon pääsymaksuihin.

Perjantaina 24.9.

klo 13–15 sateenkaarimuistojen keräyksen tuloksia on esillä Carelicumin 1. kerroksessa Pohjois-Karjalan museon pedagogisessa tilassa. Tervetuloa keskustelemaan vapaamuotoisesti vähemmistöhistoriasta museovierailun ohessa. Ohjelma sisältyy museon pääsymaksuihin.

Lisätietoja:
Aleksi Eskelinen, ma. amanuenssi (yleisötyö)
aleksi.eskelinen@joensuu.fi / 050 520 2762

 

24.9. klo 19–21: Bannerityöpaja Joensuun työväentalolla

Joensuun Demarinuoret, Joensuun seudun vasemmistonuoret ja Joensuun Vihreät Nuoret järjestävät yhteisen työpajan ja tapahtuman osana Pohjois-Karjala Pridea! Tervetuloa mukaan maalaamaan ja piirtämään unelmiesi Pridebanneria! Päästä sisäinen taiteilijasi valloilleen, järjestäjä tarjoaa maalit, tussit ja kankaat. Valmis banneri tulee mukaan lauantaina järjestettävään Pride-kulkueeseen.

Bannerin tekemisen lisäksi tarjolla on syötävää ja herkuteltavaa sekä erilaisia lautapelejä ja mukavaa hengailua Joensuun Työväentalon tiloissa! Tapahtuma on osa Pohjois-Karjala Priden ohjelmaa ja tapahtumassa noudatetaan Pohjois-Karjala Setan turvallisemman tilan periaatteita. Osallistujia kehotetaan noudattamaan voimassa olevia turvallisuusohjeistuksia.